Terug

Gewicht plantenbak

E. Verheijen

Het draagvermogen van ons terras is 200 kg per m2.

Kan ik hierop een hardhouten plantenbak van 60x60x60, gevuld met potgrond en een jonge olijfboom van 5 jaar plaatsen, rekening houdend met het extra gewicht van regen?

Hoe schat je het maximale gewicht in van een bak, gevuld met aarde en bij veel regen?


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Beste mevrouw Verheijen,

 

Het gewicht van hardhout is afhankelijk van de soort. Gemakshalve kunt u uitgaan van soortelijk gewicht van 1000 kg/m3. Ik schat in dat de bak 10 kg weegt. De bak heeft een inhoud van 200 liter. Het soortelijk gewicht van potgrond is 700 kg/m3. Dus weegt de inhoud van de bak 120 kg. Hierbij het gewicht van de bak opgeteld weegt de totale bak excl de boom 130 kg.

Het gewicht wordt netjes over het terras verdeeld agv de constructie van het terras. Dus stel uw terras is 10 m2, dan bedraagt de belasting per m2 13 kg excl de boom. U hoeft zich dus geen enkele zorg te maken. U kunt zelfs meerdere bakken op uw terras plaatsen

 

Succes!

 

Met vriendelijke groet,

 

Twan van Hagen

Tuinontwerpburo Het Groene Penseel


Antwoord van Florera, advies- ontwerp en inrichtingsbureau voor tuinen ea. buitenruimtes

Geachte mevrouw/ heer Verheijen,

 

Heden ben ik op deze website uw berichtje tegen gekomen.  Hiermee bevesig ik uit eigen ervaring dat u de plantenbak met de jonge olijf gerust kunt plaatsen op uw terras.

 

Het is misschien mogelijk dat de bak met beplanting en zwaar belast door water, over het plaatselijk gewicht gaat, maar dit gewicht zal verdeeld worden over meerder m2. Vandaar dat u uw plantenbak gerust kunt handhaven c.q. plaatsen.

Wel wil ik u erop attenderen dat het verstandig is, indien u de olijfboom hard groeit en of u een grotere plantenbak wilt plaatsen eerst contact opneemt met een architectuurbureau, daar 200kilo per m2. aan de lage kant is.

 

U kunt ten alle tijden bellen met Florera (06 26364036) voor verdere uitleg en of advies.

 

Met hartelijke groet,

 

Marjan de Koning

Florera