Duivelswandelstokken als sierlijke boompjes
Het betreft een schaduwrijk plekje (tussen huizen) met grind op de grond. Hier zou ik kris kras enkele duivelswandelstokken willen planten. Ik heb eens gezien dat dit als boompje kan. Ik hou immers van die sierlijke, slanke takken die mooi uit het grind oprijzen... Lijkt me sprookjesachtig. Maar duivelswandelstokken zijn heesters die venijnig vertakken in de grond. Is het mogelijk die als boompjes te planten (zonder uitlopers)? Risoombegrenzer gebruiken? En is schaduw geen probleem voor deze plant? Bestaan er andere kleine boompjes die sierlijke stammen hebben (geen te recht stammetje)?
Bedankt!
3 Antwoorden
Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is
De duivels wandelstok Aralia elata is inderdaad een aantrekelijke struik. Hij produceert echter wel nogal wat "wortelopslag". Ook maakt hij lange wortelstrengen (rhizomen) die meters verder weer boven de grond komen en een nieuwe plant vormen. Een Rhizoombegrenzer is dus wel verstandig. Wat betreft zon en schaduw zit het antwoord al een beetje opgesloten in die invasieve eigenschap. De plant is concurrentie gewend en groeit in de natuur ook in open bosjes. Volle schaduw is geen aanrader maar hij kan best wat hebben. Als alternatief kunt u eens kijken naar Decaisnea fargesii Nederlandse naam "augurkenstruik". Deze is aanzienlijk minder invasief. De struik heeft augurk-achtegge vruchten die u niet kunt eten.
Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is
De duivelswandelstok is inderdaad heel leuk als je deze plant niet als boom uit laat groeien.
De plant maakt inderdaad door worteluitlopers nieuwe takken, ook door zaaien, maar dat is tegelijkertijd ook heel leuk. Want als je de nieuwe opslag laat groeien en de oude takken(stammen) snoei je na +/- 3 jaar af, dan hou je die karakteristieke stekelige takken die zeker n de winter, doordat ze bijna niet vertakt zijn, een architectonisch element zijn. De uitlopers , die je niet wil hebben, zodra je ze ziet uit grind trekken. Dat kan dan gewoon met je handen ( met handschoenen).
Ik zou het zeker proberen.
Leny Douma
Antwoord van Overbeek-Gardendesign
Een Aralia (duivelswandelstok) is van nature een wandelaar wat betekent dat de wortelscheuten uitlopen en de oude(re) takken afsterven. In de praktijk gebeurt dit niet altijd en als de wortels niet beschadigen (door spitten of schoffelen) zullen er weinig of geen scheuten uitgroeien. Gaat de oude stam dood dan is het juist wenselijk als er een nieuwe scheut of zaailing opkomt.
Planten in een grote kuip of een wortelbegrenzer is toch wel aan te raden (uit voorzorg).
Een alternatief zou kunnen zijn de Rhus typhina ofwel de fluweelboom al heeft deze wel meer een kroon.
De groeiwijze is vergelijkbaar dus pas ook bij deze plant op de wortelscheuten. De herfstkleur is waanzinnig en ook het wintersilhouet is fraai.
Andere planten met een vergelijkbare groei zijn soorten uit warme streken en hebben dus zon,warmte en beschutting nodig wat in de geschetse situatie waarschijnlijk niet geschikt is.
Succes, Geral Overbeek..