Geef kleur aan je borders met beplanting

Wat als je plannen hebt om je eigen border kleur te geven

Ik vraag altijd aan mijn klanten van welke planten ze houden en wat voor een soort bloemen, bomen en/of heesters ze in hun tuin zouden willen. De een weet precies wat ze wilt, en geeft dit aan door te zeggen: Ik vind die planten niet mooi, ik wil alles op kleur in pasteltinten en ik wil geen coniferen of stijve heesters in mijn tuin. De ander heeft niet altijd een antwoord op mijn vraag. Ik probeer daar dan achter te komen door een aantal sfeerbeelden te laten zien van tuinen. Door hun reactie weet ik uiteindelijk ook wat ze mooi vinden zodat ik een goed doordacht beplantingsplan voor hun kan uitwerken. Denk je voorlopig geen hulp nodig te hebben, dan kan je zelf uitzoeken welke borders en planten jij mooi vindt.

Natuurlijk moet je wel op blijven letten

Niet iedere plant is geschikt voor je tuin. Om teleurstelling te voorkomen kan je jezelf een aantal vragen stellen over de te kiezen beplanting.
Weet je op welke grond je zit? Een lupine op kleigrond is namelijk niet zo’n succes.
Hoeveel zon of schaduw is er op een dag? Een schaduwborder wordt geen succes als je zonaanbidders er in plaatst.
Wil ik planten voor een cottage tuin? Dan kies je voor diversiteit en weelderige uitstraling, en vaak moet je dan ook wat planten opbinden.
Wil ik planten voor de strakke formele tuin? Dan kies je voor wat meer heesters, strakkere vormen, hagen en meer wintergroen.
Heb je een kleine tuin? Probeer dan met extra groen in te brengen door klimplanten te gebruiken of andere planten die de hoogte in kunnen.
Wil je een tuin die het geheel jaar boeiend is? Dan zal je misschien wat meer wintergroen heesters kunnen toepassen die ook in de winter bloeien. Sommige vaste planten vallen in de winter weg en hebben wat minder sierwaarde.

Op December 3, 2017